Thursday, September 15, 2016

Urządzenia do obróbki cieplnej

http://metody-cieplnej-obrobki.blogspot.com/
Urządzenia do obróbki cieplnej można podzielić na: podstawowe, do których należą piece, wytwornice atmosfer i urządzenia do chłodzenia oraz urządzenia towarzyszące – urządzenia transportowe, do mycia i urządzenia do kontroli m-operacyjne.

Podstawową i najważniejszą rolę spełniają oczywiście piece, dlatego już na etapie wyboru pieca do obróbki cieplnej należy wziąć pod uwagę kilka istotnych elementów.
Przede wszystkim rodzaj obrabianego materiału i parametry technologiczne, takie jak wydajność, ciągłość procesu i dzienny czas pracy pieca.


Ważny jest rodzaj pieca – komorowy, szybowy czy taśmowy, oraz miejsce grzania – boki, ściana tylna, spód drzwi, ponieważ dla każdego z nich są określone wymagania pod względem rozkładu temperatury.
Chodzi o takie parametry jak: oczekiwana temperatura maksymalna po 1/2 godzinie pracy, temperatura stała i temperatura wyjściowa wsadu.

Piec musi mieć odpowiednie wymiary zewnętrzne i wewnętrzne, odpowiednie prędkości przesuwu taśmy z materiałem wsadowym i właściwy obieg powietrza.
Ważne jest umiejscowienie wentylatora (w drzwiach, na tylnej ścianie, w suficie) z obiegiem powietrza poziomym lub pionowym, a także wlot i wylot powietrza (stały komin wylotowy, ręcznie otwierane klapy).

Istotne jest również odpowiednie rozwiązanie w zakresie kontroli temperatury – może to być na przykład kontroler programowalny z odpowiednią liczbą programów, ramp i przerw w pracy.

No comments:

Post a Comment