Urządzenia do obróbki
cieplnej można podzielić na: podstawowe, do których należą
piece, wytwornice atmosfer i urządzenia do chłodzenia oraz
urządzenia towarzyszące – urządzenia transportowe, do mycia i
urządzenia do kontroli m-operacyjne.
Podstawową i
najważniejszą rolę spełniają oczywiście piece, dlatego już na
etapie wyboru pieca do obróbki cieplnej należy wziąć pod uwagę
kilka istotnych elementów.
Przede wszystkim rodzaj
obrabianego materiału i parametry technologiczne, takie jak
wydajność, ciągłość procesu i dzienny czas pracy pieca.
Ważny jest rodzaj pieca – komorowy, szybowy czy taśmowy, oraz miejsce grzania – boki, ściana tylna, spód drzwi, ponieważ dla każdego z nich są określone wymagania pod względem rozkładu temperatury.
Chodzi o takie parametry
jak: oczekiwana temperatura maksymalna po 1/2 godzinie pracy,
temperatura stała i temperatura wyjściowa wsadu.
Piec musi mieć
odpowiednie wymiary zewnętrzne i wewnętrzne, odpowiednie prędkości
przesuwu taśmy z materiałem wsadowym i właściwy obieg powietrza.
Ważne jest umiejscowienie
wentylatora (w drzwiach, na tylnej ścianie, w suficie) z obiegiem
powietrza poziomym lub pionowym, a także wlot i wylot powietrza
(stały komin wylotowy, ręcznie otwierane klapy).
Istotne jest również
odpowiednie rozwiązanie w zakresie kontroli temperatury – może to
być na przykład kontroler programowalny z odpowiednią liczbą
programów, ramp i przerw w pracy.
No comments:
Post a Comment